Kjøperne av Sleipner-gassen har satt begrensninger til CO2-innhold. Den produserte naturgassen i Sleipner-feltet har for høyt CO2-innhold i forhold til kjøpernes krav. Derfor fanges CO2 på Sleipnerfeltet før den injiseres og lagres i berggrunnen.

Fangsten skjer ved bruk av en konvensjonell aminprosess. Lagringen på Sleipner har vært banebrytende globalt og gitt Statoil betydelig kompetanse og erfaring innen geologisk lagring av CO2.

I forbindelse med konseptløsning for gass- og kondensatfeltet Sleipner Vest i Nordsjøen 1990 ble det klart at naturgassen i reservoaret inneholdt om lag 9 prosent CO2 som var langt over kundenes krav. CO2-innholdet måtte derfor reduseres.

I 1991 innførte norske myndigheter en CO2-avgift som et tiltak for å redusere utslippene av CO2 fra norsk olje- og gassvirksomhet til havs. For 2013 er summen av kvotekjøp og CO2-avgift på om lag USD 50 per tonn.

 

For 2013 er summen av kvotekjøp og CO2-avgift på om lag USD 50 per tonn. Ekstra nødvendige investeringer for å komprimere og injisere CO2 ble om lag USD 100 millioner (1996).

CO2-avgiften var en av årsakene til Statoils planer om å skille ut CO2-gassen til havs og injisere den i dypereliggende geologiske lag under CO2-plattformen.
Ved starten av 2013 er det lagret mer enn 14 millioner tonn CO2 fra Sleipners gassproduksjon.

 
© 2014 Viltprodukt