TIPS

Alene
Med venner

 

Aktiviteter
Ting å tenke på

 
 

I stedet for ikke å vite hva du skal gjøre, kan disse tipsene brukes i hverdagen for å fremskynde den naturlige vei ut av kjærlighetssorgen.

Les gjennom tipsene. Merk deg de som føles riktig for deg, og prøv å benytte deg av dem. Rådene som ikke føles naturlige for deg nå, kan kanskje virke mer naturlige senere. Sjekk gjerne listen med jevne mellomrom.

Det kan være vanskelig å komme i gang med disse aktivitetene, men vær tålmodig og prøv om igjen hvis du stopper opp.

 

Alene

|til toppen|

Lytt til musikk som har følelsesmessig betydning for deg.

Les en bok eller se filmer som får deg til å gråte.

Oppsøk steder der du og din kjære hadde spesielle stunder.Ikke vær redd for følelsene som kommer.

Les gamle brev fra partneren.

Legg deg på sengen og lukk øynene. Se inn i fremtiden og se for deg at sorgen er borte, du er lykkelig og klar for nye kjærlighetsforhold. Kjenn på de positive følelsene og si til deg selv : "Jeg er takknemlig for ........, jeg er glad for........., og jeg er trygg på ..........".

Prøv å forestill deg hvordan du ville ha følt deg hvis bruddet var helt riktig for deg.

Om morgenen når du står opp kan du se deg selv i speilet og si : "Akkurat nå er jeg i ferd med å ..............". Fullfør denne setningen med det som faller deg inn og gjenta dette minst 10 ganger.

 

Si til deg selv : "Dette kommer jeg igjennom". Prøve å kjenne at dette er en sannhet. Husk at andre mennesker har opplevet dette før deg. Smerten går gradvis over.

Prøv å tenk positivt over de tingene du fortsatt har. Dette kan f.eks være venner, familie, kjæledyr, hobbyer osv.

Når du har en av de tunge dagene: Prøv å gi deg selv en belønning istedet for å straffe deg selv.

 
 

Skriv et innlegg i "Klagemuren" om hvor urettferdig alt er. Her kan du gi uttrykk for alle følelser som : Sinne, ergrelse, sårhet, tristhet, sorg, sjalusi osv.

Prioriter deg selv. Ta vare på deg selv og skjem deg bort. Kvitt deg med forpliktelser som gjør ting vanskelig for deg.

Gråt når du trenger det - enten du er alene eller sammen med andre. Gråt er bra for sjelen.

Ved smerte kommer det også inspirasjon. Bli det beste mennesket du kan. Lag en liste over egenskaper du vil skal bli en del av din personlighet.

Når du ser forelskede par og synes synd på deg selv, skal du heller bli sint. Gi utrykk for sinnet og si til deg selv hva du egentlig fortjener. Si til deg selv at du er mer verdt og at du fortjener å oppleve kjærlighet. Vit at alle mennesker fortjener dette.

Lag en dagbok over følelseslivet ditt. Skriv noe hver dag.

 

Med venner

|til toppen|

Lag et rollespill der en venn kan være ekspartneren din. Øs ut alle følelsene dine. Du kan også bare forestille deg at eksen er tilstede.

Skriv et brev der du tilgir ekspartneren din alt det gale han / hun gjorde mot deg i forholdet. Få en venn til å "være" partneren som hører på mens du leser brevet.

Skriv et brev der du unnskylder dine feil, og gjør det samme som ovenfor.

Skriv et brev fra partneren der han / hun unnskylder seg for sine feil og lag et rollespill av dette også. Vennen din leser opp brevet. Tilgi partneren din, og gi uttrykk for andre følelser som kommer.

 
 

Få en god venn til å komme innom. Øv dere på å være stille sammen. Ikke se på fjernsyn, les eller snakk. Meningen er at du skal kunne være sammen med noen uten å gjøre noe. Freden vil gjøre deg godt.

På de tyngste dagene trenger du bare at noen er glad i deg. Kontakt en person som kan tilbringe tid med deg. Man trenger ikke alltid å snakke, bare være sammen med noen.

Fortelle alle vennene dine, en for en, om bruddet. Hver gang du gjør dette vil det hjelpe deg til å føle deg bedre.

 

Gjør vennene dine oppmerksomme på at du har behov for leve ut sorgen og at det kan ta litt tid. Dette for at de ikke skal føle at du stagnerer. Husk at vennene dine kanskje ikke har vært i gjennom det samme som deg.

Gjør dine venner oppmerksomme på hva de kan gjøre for deg. Som oftest vet de ikke hva du har behov for. Fortsett å be om hjelp.

Oppsøk nærhet hos venner. Be om en klem. Vær oppmerksom på at andre kan misforstå situasjonen og gi klart uttrykk for hva du ønsker.

Ikke "spill" i bedre form og humør ovenfor venner. La deg selv føle svingningene som en sorg medfører.

Gi av deg selv til andre. Dette fjerner ofte skyldfølelse og skam.

Har du en religiøs overbevisning - henvend deg dit for hjelp. Benytt tiden til å ordne opp i dine åndelige verdier.

 

Aktiviteter

|til toppen|

Gjør noe du ikke har gjort før, slik at du kan oppleve deg selv på en ny måte. Dette kan f.eks. være å treffe nye mennesker.

Gå ut på byen, dans, gjør noe morsomt. Man trenger ikke å være lei seg hele tiden. Å tilbringe tid med andre som har det gøy kan hjelpe på ditt humør. Dog kan det medføre at du føler mer vemod, noe som er helt i orden.

Lytt til andre som har eller har hatt kjærlighetssorg. Når du identifiserer deg med andre vil du se at du ikke er alene, og ensomheten blir lettere å håndtere.

Har du muligheten til å skaffe deg et kjæledyr kan omsorgen virke helende på sorgen.

Aromaterapi / massasje eller lignende tar vare på kroppen og kan gi en god følelse av nærhet. Kroppen trenger pleie for å helbrede seg.

Gå turer i naturen, vær oppmerksom på omgivelsene og pust inn den friske luften.

Idrett og konkurranser kan være en god fremgangsmåte for å få følelsen av å være i live og ønske noe.

Føler du behovet for å komme deg vekk, og har muligheten, bør du ta deg en ferie. Folk rundt deg vil ha forståelse for dette.

 

Ting å tenke på

|til toppen|

Husk at det tar tid å bearbeide kjærlighetssorg. Gi deg selv tid og du vil se at dette medfører at du vokser som menneske.

Ikke motarbeid følelsessvingninger. Man er ikke alltid bare nede eller bare oppe. Ikke føl deg skyldig hvis du har et øyeblikk av glede eller lettelse.

Er du ett menneske som "tar den helt ut" må du tillate deg å roe helt ned. Er du av den "stille" typen må prøve å ikke undertrykke sorgen.

Smerten du føler nå vil gjøre deg i stand til å hjelpe andre i lignende situasjoner i fremtiden. Denne prosessen vil medføre at du får en sterkt utviklet medfølelse og kjærlighet for andre som går gjennom sorg.

En kjærlighetssorg tar gjerne 3 - 9 mnd. å lege, avhengig av hvem du er og hvordan du bearbeider sorgen.

 

Alt som kan få oss til å oppleve følelsene av tapet av vår kjære, vil være til hjelp når vi bearbeider kjærlighetssorgen. Dette gjør vi for å få følelsene opp slik at vi kan bearbeide dem.

Husk at etter perioder med storm og regn kommer det alltid solskinn.