HJELP EN VENN
 

Har en venn av deg kjærlighetssorg ?

Alle opplever dette før eller siden. Hva kan du gjøre ?

I en slik situasjon er noen generelle hensyn du bør ta.

 
 

Hvis vennen din er utadvent, og vil snakke om sorgen, er det beste du kan gjøre å lytte, slik at han/hun får luft for følelsene sine. Etter å ha lyttet til personen får du kanskje en oppfatning om hvilke råd du kan gi. Hvis du ikke føler at du kan gi noe råd bør du unngå det. Ofte vil vennen din bare ha behov for at noen hører på og er medfølende.

En venn som kommer til deg med sine problemer viser deg stor tillit. Det er viktig at du ikke bryter den.

Hvis du frykter at vennen din kan finne på ekstreme ting, bør du foreslå at han/hun snakker med en lege eller noen andre som har mer erfaring i sorgarbeid enn deg selv. Vil ikke vennen din snakke med andre enn deg, bør du snakke med en slik person for råd eller hjelp.

Husk at vennen din er utrolig sårbar og vil bli veldig skuffet hvis du snakker med andre om vedkommendes problem. Det er derfor viktig at du viser stor forsiktighet i slike situasjoner. Hvis vennen din får vite at du har snakket med andre kan dette medføre at han/hun blir sint. I slike tilfeller må du gjøre personen klar over at du gjorde det fordi du er glad i vedkommende.

Når vennen din er for innadvendt til å prate om følelsene sine kan du oppmuntre til åpenhet men aldri presse personen til det. I slike tilfeller kan du prøve å aktivisere vedkommende ved å gjøre ting som f.eks å gå på kino. Vennen din har sannsynligvis behov for nærhet og vennskap.

Det er viktig å prøve å få vennen til å tenke på noe annet enn kjærlighetssorgen, noe som stimuleres gjennom forskjellige aktiviteter.